Snart fem år har gått sedan Melody Club exploderade in i svensk musikhistoria med debutsingeln Palace Station, och engelska NME beskrev dem som ”Abba with balls.” Och ingen kan anklaga dem för att ha legat på latsidan. Sedan debutalbumet har de inte bara hunnit med en uppföljare utan också över 300 konserter över hela världen – bland annat som enda förband på Kylie Minogues Greatest hits-turné.
I januari i år började arbetet med tredje albumet Scream – Inspelningarna föll sig denna gång väldigt naturligt och enkelt. Kanske lite som det tredje barnet i en syskonskara – det som får leka fritt till skillnad från mellanbarnet som lätt blir en motreaktion på den förstfödda.
- På förra skivan kunde man sitta och pussla så att man höll på att bli knäpp ibland. Nu gick det så lätt att hitta rätt, säger Jon.
Bandet anser att de på den här skivan haft större självförtroende än någonsin, och sökt sig till nya spännande vägar till det konkreta målet: direkt explosiv popmusik!
Scream mixades i Berlin av Michael Ilbert, som bland annat arbetat med The Strokes, Supergrass och The Hives. Och en stor del av skivan är producerad av svenska popproducenten Klas Åhlund, som bland annat ligger bakom Robyns senaste hitskiva.
- Vi har gillat Klas ända sedan Teddybears, och vi ville jobba med honom för att få musiken att svänga ordentligt på ett dansgolv. De låtar som han producerat har ett slags tungt och rått grottsväng, säger Kristofer.
Eftersom inspelningen fick ta längre tid än både debuten Music Machine och Face The Music hann bandet gå igenom ännu fler musiklyssnarperioder än vanligt.
- Jag hann snöa in på allt från Bee Gees och Fleetwood Mac till Beatles och Cheap Trick. Så skivan rör sig mellan superrockdisko, pianoballader och powerpop, säger Kristofer.
Det är inte bara Kristofers musikpreferenser som präglar bandets sound – utan snarare just den spridda blandningen av medlemmarnas smak. Resultatet blir klassisk pop, men med ovanligt breda influenser.
Det medlemmarna har gemensamt är att alla älskar tidlösa popmelodier – det som sedan starten varit Melody Clubs kärna.
- Alla är överens om att sätta melodin i centrum och låta allt det andra vara en krydda. Det är inte utan anledning vi heter Melody Club, säger Kristofer.
Musiken föds i Kristofers huvud för att sedan på ett tidigt stadium träffa de övriga medlemmarna. Det var så det gick till när nya singeln Destiny Calling blev till. Sent en natt ringde Kristofer och nynnade en melodi för Erik, som direkt hörde att han hade något bra på gång.
Under förra året anslöt sig basisten Nicklas Stenemo och trumslagaren Andy A. till bandet och Melody Club fick sin nuvarande sättning. Melody Club-karusellen slutar knappast att snurra med tredje albumet Scream, som släpps 8 november. Efter det står en USA-satsning på tur. I början av nästa år åker bandet västerut för att promota At your service, som är en sammanslagning av det bästa från de två första skivorna. De är väldigt laddade för att träffa sina amerikanska fans.
- Vi har redan fått jättemycket fanmail från USA. De tycker att vi måste komma dit och spela nu, säger Jon.
Allt pekar på att amerikanarna kommer att ansluta sig till Melody Clubs ovanligt breda publikskara. Själva tror de att det är melodierna som binder de olika sorters fansen samman. Sällan har väl ett bands namn speglat dess främsta styrka så.

Kristofer Östergren - Sång
Erik Stenemo - Gitarr
Jon Axelsson - Keyboard
Niklas Stenemo - Bass
Andy A. - Trummor
 
 
| English | Swedish |